Logo Pic
Lord Picard 2024. október 16.

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Hammond Collection Therizinosaurus

hctherizinosaurus.jpg

Már lassan két és fél éve, hogy bemutatásra került a Jurassic World: Világuralom, lezárva egy korszakot. A filmről ugyan erősen megoszlik a mai napig a rajongók véleménye, és néhány dinoszaurusz ábrázolásáról is, de a Therizinosaurus megjelenése kétségtelenül minden rajongó számára kielégítő volt. A Mattel még abban az évben, egy elég szép figurával rukkolt elő, de a Hammond Collection változattal most messze felülmúlták a korábbi kiadást, a tovább mögött alaposabban is szemügyre veszem a figurát.


A Hammond Collection játékvonal a Mattel egyik sikersztorija, ugyan eleinte voltak kisebb botlások, mostanra kialakult egy sztenderd minőség, amellyel most már joggal hívható gyűjtői vonalnak, habár a terjesztés az sajnos még mindig döcögős. Főképp a nagyobb termetű dinoszauruszok kapcsán érezhető, hogy újabb szintre léptek a tervezők.

A 2022-es figura a legjobban sikerült alapfigurák közé tartozik: nem csak a hanghatások miatt, de a sculpt, a festés is gyönyörűen sikerült, talán csak a farokrész volt kevésbé filmhű, de összességében egy remek játékfigura volt.

soundslash.jpg

Azt már láthattuk pl. a Carnotaurus esetében is, hogy a Hammond Collection tervezői a még pontosabb ábrázolásokra nagy hangsúlyt fektettek, ahogy a festésre is, és külön extra most már, hogy a figurák üvegszemet kapnak. Már a két évvel ezelőtt megjelent figura is remek volt, és a Beyond The Gates epizód óta alig vártam, hogy végre én is élőben találkozzak ezzel a csodás darabbal és ez a nap is végre elérkezett:

A csomagolás természetesen a jól megszokott, színvonalas és elegáns doboz, amelyen immáron - a kezdeti designoktól eltérően -, már a doboz elején is láthatunk egy képet az adott figuráról, ahogy a hátoldalon is, de az igazi izgalmak persze a doboz bontását követően jönnek.

A farokrész a szokott módon, könnyedén rögzíthető, természetesen nem most fogom kipróbálni, de valószínűleg sérülés mentesen már ezután nem is távolítható el. Ezt követően pedig már teljesen pompájában csodálható meg a több, mint 40 centiméter hosszú, lenyűgözően kidolgozott, gyönyörű figura. Tudom, ezt szinte minden egyes, a blogon bemutatott figuránál leírom, de kevesebb jelzőt nem lehet mondani erről a Therizinosaurus-szról, már az áprilisi Beyond The Gates epizódból is egyértelmű volt (a Giganotosaurus-szal párban), hogy a Mattel tervezői rendkívül magasra tették a lécet.

Abban már régóta nincs kérdés, a Mattel-nél a dinoszauruszok fejét mindig különösen szépen eltalálják, ezen múlik a teljes összhatás.

Már a két évvel ezelőtti figura is szépen megformált darab volt, de az új fejrész sokkal részletesebben kidolgozott, kifejezőbb lett, nem utolsó sorban a finom részletek, a színhasználat miatt.

A filmes modellhez képest, mind a korábbi, mind a mostani változatnál a fogazat az, ami talán túlzás, valószínűleg így jobban eladhatóbb a figura, de minden más tökéletes.

headagif.gif

headbgif.gif

headcgif.gif

A szemek is különösen kifejezőek, mondjuk ebben pont nem filmhűek, ugyanis a Világuralomban látott példány szemei fehérek, opálosak voltak, főképp a jobb szeme, amelyre vélhetően teljesen vak volt, a bal szemére viszont vélhetően valamennyire látott, bár szürkehályog is borította szemeit. Nem megfelelő megvilágítás esetén feketének, élettelennek tűnnek a szemek, de ideális megvilágításban már egészen más a helyzet, szinte életre kel a figura a kifejező szemekkel. 

headprofiles.jpg

A csőrszerű orr, a színek is pompásak, és a textúrák is a tollas hatást hivatottak kelteni, hiszen mint több másik, a franchise-ban szintén első bálozó dinoszaurusz esetében, a Therizinosaurus-szt is tollazat borítja, úgy ahogy ma a tudomány tartja. 

A filmben is látott példányt kékes-szürke alapszínű tollazat borította, hangsúlyosan vörös fedőtollakkal, míg a világos kék szín az állat fején jelenik meg. A feje búbjától a farka végéig gyönyörűen kidolgozott a figura, ennél jobban műanyag figurában aligha lehetne visszaadni a filmes példányt.

therizino_1.jpg

theriback.jpg

theriz2.jpg

A Therizinosaurus neve is (kaszáló gyík) árulkodó, legjellegzetesebb vonása a két mellső végtagján nőtt három-három hatalmas karom (ha ma fedeznék fel, valószínűleg a Wolverine - Rozsomák elnevezés is helytálló lenne): 

A korábbi változathoz képest (de ez elmondható a teljes figuráról is) sokkal arányosabbak a karmok, amelyek jelenlegi ismereteink szerint 0,70 és 1 méter közötti hosszúságúak lehettek, valószínűleg elég elrettentő erőt mutatva a velük együtt élő ragadozók számára. Nem is meglepő, hogy a természet ilyen védelemmel ruházta fel a hatalmas növényevőt, ugyanis egy időszakban és egy helyen élt a Tarbosaurus-szal, a "mongol T. rex-szel". 

claws_1.jpg

A több ponton mozgatható karok és a forgatható csuklónak köszönhetően el lehet játszadozni a kéztartással, de külön-külön mindegyik karom hajlítható is! A faj klónozásának a háttere rejtély (az InGen egész biztosan rendelkezett némi genommal, hiszen az Indominus rex karjai és hatalmas karmai részben a Therizinosaurus géneknek köszönhető, de a park részére sose klónozták a teljes állatot, ezt valamikor később a BioSyn tette meg), de az idén megjelenő, új alapvonalas figura kapcsán felmerül a lehetősége annak, hogy találkozhatunk még a fajjal, akár konkrétan ezzel a példánnyal a ma debütáló Káoszelmélet második évadában (vagy egy későbbi évadban) is.

therirun.jpg

feets.jpg

A lábak az ennél a vonalnál bevezetett módon, nem csak több ízületi pontnál hajlíthatók, de a rövidebb és arányosabb talpak ellenére stabilan meg is áll a lábán a figura.

theriis2.jpg

Több ponton is eltér tehát ez a csodálatos figura a két évvel ezelőttihez képest, de mind a fej, mind a test, mind a karok esetében áramvonalasabb, arányosabb a kidolgozás, viszont a farokrész jelentősen eltérő:

tails.jpg

A 2022-es figura ugyanis terebélyesebb faroktollakat kapott, pedig a filmben látott példány nem rendelkezett ilyennel, valószínűleg itt is, mint már több másik esetben, a Mattel felé leadott dinoszaurusz modelljét időközben megváltoztatták és ezt a változtatást a gyártó már nem tudta lekövetni, most viszont már ez a rész is filmhűen kialakításra került.

tailgif.gif

Természetesen, mint a vonal többi dinoszaurusz figuránál már megszokhattuk, a gumis kialakítás és a drót miatt a farok hajlítható, és könnyedén vissza is állítható az alap helyzetbe, ráadásul nem kellett takarékoskodni a hellyel sem, így még inkább arányos és filmszerűbb a modell.

A Therizinosaurus minden tekintetben nem csak messze felülmúlja a korábbi, egyébként szintén nagyon szép kiadást, de a Carnotaurus-szal "karöltve" a legszebb Jurassic-figura címére is joggal pályázhat. 

A Mattel ezek után viszont magának is egy olyan lécet állított fel, a Hammond Collection kapcsán mindenképp, amit izzasztó lesz a továbbiakban megugrani, de ha így folytatják, akkor a szörnyű terjesztés ellenére is, rendkívül elégedettek lehetünk mi, rajongók.

theri6_2.jpg

Apropó, terjesztés: az idei évben különösen fájó, de úgy fest a Mattel mintha kezdené elengedni az európai piacot, nem csak nálunk, Európa-szerte alig vagy egyáltalán nem érkeznek a legújabb figurák, legyen az az idei alapvonalhoz (Epic Evolution) vagy a Káoszelmélethez kapcsolódó kiadás, hogy az olyan figurákról ne is beszéljünk, mint a 93 Classic vagy a Reimagined játékvonal tagjai. Sajnálatos trend ez, főleg amikor közben ilyen csodaszép figurák jelennek meg a gyártótól.

fantasmania_1.jpg

Az én példányom a Fantasmania oldaláról érkezett, ahol előrendelés adható le a figurára, amit utána rendelnek be, így elkerülve a felesleges raktárkészletet, de talán más oldalakról is előrendelhető, ugyanakkor a jelenlegi 25.990 Ft-os árcédula a legkedvezőbb, és őszintén szólva, egy ilyen gyönyörűen kidolgozott, nem is apró, gyűjtői darabért ez elég jó ár. 

Mikorra ez a cikk kikerül, már elérhető lesz a Netflix-en a Káoszelmélet második évada, ahol talán többet megtudhatunk erről a fajról is, és talán a jövő hónapban már a Jurassic World: Rebirth első előzetesét is megtekinthetjük, addig is pedig egy-két újabb figurabemutató is érkezik a blogra, remélhetőleg magasabb fokozatba kapcsolva a hype-ot, ami érezhetően nem csak itthon, hanem mindenhol mostanra egy kicsit megcsappant, részben a Mattel kedvezőtlen stratégiája miatt. 

Vissza a címlapra
Jurassic Hungary
Minden, ami Jurassic...
Legjobban pörgő posztok
Nagy táblás tejcsokoládé teszt
Linda Morvai • 11 nap
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 4 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 4 nap
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
srecorder • 2 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 1 nap
Cikkek a címlapról
MovieGeek #09 - A nézők félelmével jászanak - Sorozatgyilkosok a filmekben
Ezen a héten a szétcincált filmünk a Vörös sárkány volt. Ennek okán arra gondoltam, nézzük meg, hogyan jeleníti meg Hollywood a sorotagyilkosokat, hogyan romantizálja bizonyos esetben őket vagy épp tűntei fel a történet kedvéért pozitív színben a ténykedésüket. Emellett megnézzük, melyek a…
Lehet, hogy lesz jövőre Mörk, de az is lehet, hogy nem
Furcsa közleménnyel jött ki a Mörk. Nem állítják, hogy feloszlanak, de a zenekar építését nem folytatják tovább. Mint írják, jövőre már nem lesznek saját szervezési koncertek, de meghívásokra nyitottak.
>